2 Eylül 2010 Perşembe

Gustav Svensson #2



Trnasferin son gunu takımımızı katılan Svensson'u kısaca tanıtma maksadıyla birşeyler karalayalım istiyorum.

Gustav Svensson Kimdir?

Gustav Svensson 9 şubat 1987'de İsveç'in Goteborg şehrinde doğmuş. İlk futbol hayatına 13 yaşında yaşadığı şehrin takımlarından Azalea Bk takımının alt yapısında başlamış. Burda 1 sene eğitim aldıktan sonra antrenörlerinin yönlendirmesi ve ailesinin durumları dolaysıyla Fransa'ya geçerek Fransa futbolunun önemli futbolcu yetiştirme akademelerinden Entente Sportive Le Cannet-Rocheville 'de 15 yaşına kadar temel futbol eğitime devam etmiş.

15 yaşında ailesiyle beraber tekrar yaşadığı şehir Göteborg'a dönerek Avrupa futbolu'na başta İbrahimovic olmak üzere birçok futbolcuyu armağan eden ülkesinin en büyük takımlarından Göteborg takımının alt yapısında geçiş yapmış.

Fransa'da aldığı temel eğitimin ardından Göteborg alt yapısındada çeşitli alt yapı kategorilerinde sırasıyla mücadele ettikten sonra 19 yaşında Göteborg A takımına yükselme başarısı göstermiş.

Kulüp kariyerindeki bu yükseliş ulusal milli takımında da doğru orantılı olarak devam etmiş ve İsveç milli takımının çeşitli alt yapı kategorilerinde defalarca milli olduktan sonra 19 yaşında İsveç Ümit Milli takımına seçilerek aynı anda Ümit Milli Takımın kaptanlığına getirilmiş.

2006 yılında yükseldiği Göteborg A takımında ilk başlarda forma şansı bulmakta zorlansa da daha sonra yakaladığı şansı iyi değerlendirerek 2007 yılında takımıyla 22 maça çıkma şansı yakalamış

2007 yılında gösterdiği bu çıkış ülkesinde en iyi genç yetenek seçilmesini sağlamış

2007 yılından sonra Göteborg'un değişilmez oyuncularından biri olmayı başaran Svensson kulubumuze transfer olana kadar 4 sezonda 117 maça çıkarak defansif orta saha pozisyonunda oynamasına rağmen 8 gol 2 asist yapma başarısı göstermiş.

Göteborg'daki kulüp kariyeriyle beraber ulusal takım kariyeri de devam etmiş bu 4 sezonda 24 Kez İsveç Ümit Milli Takımı forması giymiş 1 gol 1 asist yapma başarısı göstermiş.

Svensson' un ülkesindeki gösterdiği bu başarı A Milli takım kurmaylarınında dikkatini çekmiş olacak ki Dünya kupası elemelerinde geçen sene İtalya'yla oynadıkları maçta ilk kez İsveç A milli takımına çağrılarak 90 dakika sahada kalmış İsveç 1-0 yenilmesine rağmen maç sonunda İsveç basını tarafından takımın en iyi oyuncusu seçilmiş.

Svensson'un kariyeri yükselişteyken ve kendisiyle Manchester United ciddi şekilde ilgilenirken bir futbolcunun yaşayabileceği en kötü talihsizliklerinden birini yaşayarak kalça kemiğinin çatlaması sebebiyle 2009 Kasım Ayından 2010 Yılı Şubat ayına kadar ki 4 aylık süreçte sahalardan uzak kalmış.

O sakatlığı yaşamasa belki şuan başka bir külüpte olabilirdi. Sakatlığının tam ara transfer dönemine denk gelmesi ona ilgi duyan başta Manchester United olmak üzere birçok takımın ilgisinin azalmasına sebep olmuş, ayrıca sakatlığı nedeniyle İsveç A milli takımda forma sansı bulamadığı için daha fazla dikkat çekme fırsatını kaybetmiştir.

Sakatlıktan çıktıktan sonra tekrar eski formuna kavusması biraz zaman alsa da özellikle Göteborg formasıyla son 2 ayda gösterdiği performans yine kuluplerin ilgisini cekmeyi başarmış ve bunun sonucunda kulübümüze transferi gerçekleşmiştir.



Oyuncunun futbol kariyerini böyle özetledikten sonra biraz da özelliklerine bakacak olursak:

Teknik Özellikleri:

Svensson'un asıl mevkiisi ön liberodur. Bunun haricinde stoperde , defansın sağ kanadında ve orta sahanın ortasındada görev yapmıştır.

Etkili kullandığı ayağı sağ olsada sol ayağıda ortalama derece iyidir.

Teknik olarak en dikkat çekici özelliği bir stoper kadar gelişmiş top çalma ,markaj ve yüksek hava hakimiyeti olan oyuncunun aynı zamanda uzaktan attığı etkili şutlar ve maç içindeki hedefi bulan pas yüzdesinin yüksek oluşu artı hanesine yazılması gereken diğer detaylardır.

Teknik olarak hem defansif ve hemde ofansif özelliklerinin ortalamanın üstünde olması her ne kadar mevkii olarak defansif bir orta saha oyuncusu olsada oyunu iki yönlü oynayabilen komple bir orta saha oyuncusu olarak gunumuz futbolunda aranan bir futbolcu haline getiriyor kendisini.

Teknik olarak olumsuz yönlerine bakacak olursak topa ilk mudahelede, topla birlikte dikine rakip yarı sahaya kat edişlerde zaman zaman sıkıntılar yaşadığını ve genelde kısa paslarla oyunu oynamak zorunda kaldığını görüyoruz.

Mental Özellikler ;

Mental olarak en dikkat çekici özelliği çoğu defansif orta saha oyuncusunda olduğu gibi hırslı ve kaybetmeye tahammulu olmayan bir yapısı var. Bu yapısının getirdiği biraz sert bir futbolu olsada bu genelde tatlı sert kıvamda olmus olacakki futbol yasamı boyunca henüz kırmızı kart görmemiş.

Ayrıca 4 senedir sürekli düzenli olarak oynamasının getirdiği bir artı olarak pozisyon alma bilgisi ve müdahale zamanlaması oldukca gelişmiş düzeyde.

Hırslı yapısının getirdiği etmenlere bağlı olarak pozisyonların içinde sürekli olma isteği ve tabiri yerindeyse tekmeye kafasını uzatması, gerekiyorsa bunu çekinmeden yapabilmesi artı hanesine yazılması gereken diğer bir mental özelliğidir bana göre.

Mental olarak eksik yönlerine bakacak olursak; teknik özelliklerinde de söylediğimiz gibi ilk topa müdahalelerde yaşadığı sorunlara bağlı olarak top kontrolde ve topu en uygun adama gönderme esnasında düşünce bazında bazı eksikleri olduğu bundan önce oynadığı maçlarda gözlemlenmiştir.

Fiziksel Özellikleri;

Svensson 1.83 Boyunda 80 kg ağırlığındadır.

Fiziksel özelliklerine baktığımızda soğuk bir iklimde büyümesi ve defansif orta saha mevkiisinin ideal oyuncusu olmasına bağlı olarak mücadele gücünün yüksek olması , oyun icinde sürekli kalması ve genelde Afrikalı oyuncularda görmeye alıştığımız çift ciğerli insan modelinden olması en büyük artısı olarak göze çarpıyor.

Ayrıca fiziksel dayanıklılık ve sakatlıklara karsı direnci de çok iyi düzeydedir.

Fiziksel olarak dezavantajı ise hızının cok iyi olmaması olarak göze çarpıyor.




Oyuncu-Kulüp Uyumu

Takımımızın oynadığı ilk 1 aylık süreçte özellikle orta sahada oyunu iki yönlü oynuyabilecek ve takımın ataklarını ortadan geliştirmesine yardımcı olacak orta sahada bir oyuncu eksikliği göze çarpmıştır.

Orta sahadaki bu eksikliğe bağlı olarak takımımız genelde oyunu geçen sene olduğu gibi kanatlardan yaptığı bindirmelerle yapmaya çalışmış olsada geçen seneden rakiplerin bunu iyi bilmesinden dolayı kanatları tıkayarak pozisyon zenginliğimizi azaltmaya başarmıslardır.

Ayrıca etkin olduğumuz kanatlarda yaşayan kısır döngü topun daha fazla rakipte kalmasına yol açmış ve oyun içinde diğer oyuncularında oyundan düşmesine sebep olmuştur.

Svensson bu noktada oyunu iki yönlü oynayabilecek seviyede bir orta saha olması ve pas yüzdesinin yüksek olması kanat akınlarının tıkandığı durumlarda oyunu merkezden kurmamızı kolaylaştıracak ve oyun içinde pozisyon zenginliğinin artmasına katkıda bulunacaktır.

Takımımızda diğer görülen bir eksiklik de defans ve ofans arasındaki bağlantıları sağlayabilecek oyuncu azlığı olarak göze çarpmıştı. Bu mevkiide Ergiç'in biraz ağır kalması Hüseyin'in her ne kadar mücadele gücü yüksek olsa da teknik olarak yeterli düzeyde olmamasından dolayı savunmadan çıkan topların ileriye taşınmasında zaman zaman zorlandığımız görüldü.

Svennson'un oyunu iki yönlü oynuyabilecek bir oyuncu olması bu noktada devreye girerek defans ve ofans arasındaki bağlantıların daha sağlam olmasına faydalı olacaktır.

Takımımızın genel yapısının kazanmaya aç hırslı oyunculardan oluşması ve Svensson'un da bu yapıda olması genel takım içindeki yapıya uygunluk gösterdiğinden uyum sorunu ve kaynaşma süreci çabuk atlatılacaktır.

Son olarak aldığı ücretin takım içindeki oyuncularla aynı seviyede olması takım içi dengelerin korunması adına artı bir kazanım olacaktır.


Sözün kısası ( Biraz kısa oldu ama :D)

Ben şahsen bu seneki transferlerimiz içinde takım için en ideal transferlerden birinin de Svennson olduğunu düşünüyorum ve takımımıza artı olarak büyük faydalar sağlıyacağı kanısındayım.

Umarım bizim beklentilerimizi boşa çıkarmaz ve uyum sorununu çabuk aşıp bu seneki şampiyonluğumuzda onun da katkıları olur.

Bursasporumuza hayırlı olsun.

2 yorum:

Deniz Kutsal dedi ki...

İsveçli futbolcu hakkında detaylı bilgileri bulmak açısından çok güzel bir analiz.
Gelecek vaad eden orta saha oyuncusu umarım Bursaspor'a renk katar ve Avrupa maçlarında kilit rol oynar. Şimdiden başarılar.

emosimo dedi ki...

Eyvallah :)