1997- 98 sezonunda önce İkinci Lig dördüncü grupta lider olan, ardından Play- Off'ta soluk kesen bir mücadeleyle Süper Lige çıkan Erzurumspor, ekonomik sıkıntılarını aşamayınca Bölgesel Amatör Lig'e (BAL) düştü. Erzurumspor'un birinci ligdeki rüyası 2000- 2001 sezonu sonunda gözyaşları arasında sona ermişti. Küme düşmeye doyamayan Erzurumspor, 2002- 2003'de 2'nci lig B kategorisi, 2009- 2010 sezonunun ikinci yarısında maçlara çıkmadığı için Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 3'üncü lige düşürüldü. 2010- 2011 futbol sezonunda 3'üncü lig 2. grupta yeralan Erzurumspor 5 Eylül'de başlayan ligde Kahramanmaraş deplasmanı ve 13 Eylül'de kendi evinde İskenderunspor maçına çıkamayınca ikinci kez kurallar gereği küme düşürüldü.
Parlak döneminde taraftar sayısı milyonlarlarla ifade edilirken, şimdi uçan kuşa borcundan dolayı kapısına kilit vurulan ve sahipsiz kalan Erzurumspor'a gönül verenlerin yüreği kan ağlıyor. Görüşlerine başvurduğumuz Büyük Erzurumspor Taraftarları Derneği (BESTDER) Başkanı Zafer Lömenler, "18 yıldır Erzurumspor'un tribün liderliğini yapmaktayız. Sahipsiz kalan takım, amatör kümeye düştü. Klüpten alacağı olanların mal varlıkları incelensin. Erzurum'un 7 milletvekili ayrıca Sağlık Bakanımız var. Ama hiçbiri Erzurumspor'a sahip olmadılar. Zengin iş adamları çıkıp da Erzurumluyum, dadaşım demesin. Dadaş olanları son kongremizde gördük 40 kişi geldi. Futbol Federasyonuna olan alacaklarından dolayı Diyarbakırspor'da maçlara çıkamıyordu. Fakat devlet 4 milyon liraya yakın borçlarını ödedi. Diyarbakırspor maça çıktı biz maçlara çıkamıyoruz. Diyarbakırspor'a gösterilen ilgi ve alakanın yüzde biri Erzurumspor'a gösterilmedi. Üvey evlat muamelesi görmekteyiz" dedi.
Erzurumspor'u Süper lige çıkaran eski başkan Cemal Polat, mavi-beyazlı ekibin, sahalarda savaşmadan amatör kümeye düşürüldüğünü anımsatarak, "Erzurumspor'a 8 yıl hizmet ettim. Son olarak İskenderunspor maçına çıkamayarak küme düştü. Suçlu ararsak kulüpte başkanlık yapmış olan 1-2 kişi verdiği paralardan vazgeçmedi. Önünü tıkadı. Bu tıkanma olunca yardımlar takıma yapılamadı. Kaçınılmaz son başımıza geldi. Sonu hazırlayanlar kına yakabilirler. Özellikle bu şehirde siyaset yapanlar" diye konuştu.
Erzurumspor'un hiçbir maçını kaçırmadığını belirten emekli Baki Pardeli, "Erzurumspor'un asansör gibi düşmesinin nedeni kötü yönetimdir. Yeni bir takım kurmuşlar, bakacağız. İnşallah takımımız tekrar geldiği yere döner. Erzurumspor'un deplansman olmak üzere bütün maçlarına giderdim. Bu duruma düşmesine çok üzülüyorum. İnşallah iyi olur" dedi.
Bir evini satarak Erzurumspor'a yardım ettiğini anlatan 70 yaşındaki fanatik taraftar Arif Gezmiş ise, "Evimi sattım parasını Erzurumspor'a verdim. Takımın parasını yemeyen kalmadı. Şimdi de 'borçlu' diyorlar takıma. Ayıptır neyi var ki? Neyi var Erzurum'un? Ne bakan, ne soran var" diye konuştu.
Manavlık yapan ve eski futbolcu olan Canip Kuzu, "Erzurumspor'a sahip çıkılmadı. Süper ligde oynadığı zaman şehirde bir canlılık vardı. Amatör kümeye düştüğünden dolayı yastayız. Burası 'yaslı kent' oldu. Herkeste bir matem var. Takımı bu hale getirenleri Allah'a havale ettim" dedi.
Kanal 25 Televizyonu spor muhabiri Naci Ergen, 1994'den beri Erzurumspor'u izlediğini bildirdi. Erzurumspor'un Süper Ligden sonraki düşüşlerini değerlendiren Naci Ergen, "Beceriksiz yönetimler yüzünden ve siyasilerin gereken desteği vermemesinden dolayı kulüp kaderine terk edildi. Başbabakan bile Erzurumspor'a sahip çıkmadı. İktidar partisine en fazla oy veren illerden birisi Erzurum. Başbakana mektup bile verdik Ama Erzurumspor'a karşı duyarlı olmadılar. Bu da Erzurum'un ne kadar içler acısı durumda olduğunu göstermektedir. Erzurum kan kaybediyor. Erzurumspor'un futbol tarihinden silinmesi futbolseverleri üzüyor. Bu ayıp bizi yönetenlerindir" diye konuştu.
Erzurumspor'un fanatiklerinden 'Çiğerim Fuat' lakabı ile anılan Fuat Elaldı, Erzurumspor'un amatör kümeye düşmesi üzerine bir mendil alıp saatlerce ağladığını söyledi. 100 bin şehit veren Erzurum'un bir Cumhurbaşkanı, iki Diyanet işleri Başkanı çıkardığını ifade eden Fuat Elaldı, "Erzurum süpürülüp atılacak kadar küçük bir vilayet değil. Erzurumspor'un düşme şansı yoktu. Erzurumsporu'un hastalığı aspirinle geçerdi. Şimdi de bütün tahlilleri kanser çıktı. Deplasmanlara taraftar götürürdüm. Tribünleri organize ederdim. Erzurumspor'un biletlerini ilçelere kadar götürür satardım. Döner üstü pilav yiyenler yerine kuru ekmekle patates yiyenler boğazlarından kesip yardım ettiler" dedi.
**
Yukarıda,yıllarca Süper Lig'te mücadele etmiş,şimdi ise acınacak hale düşen bir büyükşehir takımı var..
Belediye takımlardan geçilmeyen güzel ülkemde Erzurumspor Bölgesel Lig'te.
Dadaşlar diyarı bunu mu hakediyor?
Gerçekten hazin bir hikaye..
Türk Futbol'u neden mi gelişmiyor,neden mi bir İngiltere olamıyor?
İşte bu şehrine ihanet edenler yüzünden.
Erzurum'da doğup,Galatasaray'a Başkan olanlar yüzünden..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder