20 Ocak 2010 Çarşamba

Altın Jenerasyon (II) #81

Geçen haftaki altın jenerasyon yazısından sonra bugün de 81 doğumluların oluşturduğu 21 Yaş Altı Milli takım hakkında birşeyler yazmaya karar verdim..Öncelikle milli takım 2004 olimpiyatlarına katılma şansını Almanya'dan son dakikada yediği golle kaybettiğini hatırlatmadan olmaz.
Hep anlatır dururuz zamanında ümit milli takımımızın C.Ronaldo'lu, Quaresma'lı Portekiz milli  takımını grupta oynadığı 2 maçta da mağlup ettiğini..Bizim oyuncularımızın onları ezdiğini ama onların nerde olduğunu, bizim oyuncularımızın nerelerde olduğunu..




Ben bu milli takımı yazarken de efsanevi maçlar olan Portekiz galibiyetlerinin oyuncu kadrolarından yola çıkmak istiyorum.
Raşit Çetiner yönetimindeki takımımız o zamanlar genel olarak 5-3-2 gibi bir sistemle mücadele ediyordu.Kimileri 3-5-2 falan diyebilir ama kanatlarda genellikle bek özellikli oyuncular kullanıldığından bana göre 5'li savunma tanımı o zaman ki oyun şablonuna daha fazla uyuyor..

Portekizi'i  Türkiye'de 4-2 mağlup ettiğimiz maçın kadrosu ve oyuncuların dizilişini incelemek gerekirse;

Football Fans Know Better

Volkan Demirel: A milli takımımızın 1 numaralı ,kalecisi..Fazla söze gerek yok..Kendine ihanet etmediği sürece de kimse kapamaz ondan formasını..

Fatih Sonkaya:  Beşiktaş ve Porto maceralarında dikiş tutturamadı şimdi şansını Azerbaycan'da deniyor..
İbrahim Yavuz: Galatasaray,Kayseri;Ankaragücü,Diyarbakır,Mardin gezmelerinden sonra. Bolu'daki 2.yılını doldurdu.
Servet Çetin: Fenerbahçe macerasındaki hayal kırıklığı,ardından Sivas'a gidip tekrar Galatasaray transfer yapması, bitti denen Servet Çetin'i tekrar A milli takımın 1.stoperi yaptı..
İbrahim Toraman: Yaklaşık 6 yıldır Beşiktaş'ta ve takımın kaptanlarından..İkinci bir terlik kavgasına karışmazsa onun da yeri en bir 5 sene daha garanti takımında..
Suat Usta: En büyük hayal kırıklğım diyeblirim bu oyuncu için..PSV,Galatasaray,Konya,Antalya,Sakarya,Rize derken o da Azerbaycan'ın yolunu tutanlardan..





Kemal Aslan: Başka bir hayal kırıklığı vakası daha..En büyük hatasını erken yaşta Fenerbahçe transferiyle yaptı, ikinci büyük hatası da takımda kalmak için yıllarca diretmesi oldu..
Bu süre zarfında da sakatlıklar yakasını bir türlü bırakmadı.Buaralar Rize'de ama orda da pek tutunabileceğini zannetmiyorum..

Uğur İnceman: Türkiye'ye ilk adımını Manisa'ya atan gurbetçi futbolcu şu sıralar Beşiktaş için ter döküyor.
Oyunun iki yönünü oynayabilmesine karşın hakettiği değeri bir türlü bulamayan isimlerden diyebiliriz Uğur için.
Beşiktaş'ta alternatif oyuncu olmaktan daha ileriye gidebileceğini düşünmüyorum..
Selçuk Şahin: Genç yaşlarda yakaldığı Fenerbahçe formasının kıymetini bilemeyenlerden o da.
Takımdaki ilk operasyonda kapı önüne konulması ve sonrasındaki Anadolu turları çok uzak değil Selçuk için..

Tuncay Şanlı: Fazla söze gerek yok adam 17 yaşında halısahalarda keşfedilip 25 yaşında Premier Lig topçusu oldu.
Hüseyin Kartal: Hakan Şükür'ün veliahdı olarak gösterilen isim sezona Kasımpaşa ile başlayıp soluğu kendi isteğiyle  Göztepe'de aldı.Süperlig ile 1.lig arasındaki asansör takımların gölcülüğünden daha öteye gidemez bu saatten sonra Hüseyin Kartal..




Yedekler:
Tamer Coşkun: O da Göztepe'de 2. kaleci şuan..Bursaspor alt yapısından yetişmesine rağmen kıymet bilmeyenlerden o da..TFF 2.lig'te 2.kalecilik yaparak kariyerini bitirir muhtemelen..
Beyhan Sümer: Takımın futbolu bırakmış tek ismi.Dünyanın bir ucunda herkesten habersiz futbol oynamıyorsa tabi.
Ali Cansun: O da takımın gezgin ve hiç bir yerde dikiş tutturamayan isimlerinden.Hatta geçen sezon Azerbaycan'a bile gitti. Şu sıralar Hacettepe'de şansını deniyor ama ilk yarı itibariyle golü bulunmuyor.
Eyüp Kaymakçı: Galatasaray alt yapısından yetişip alt liglerde kiralık oynayarak kariyerini sürdüren Eyüp şu sıralar 3.ligde Gaziosmanpaşa forması giyiyor.
Korhan Öztürk: Gençlerbirliği' nde sürekli alt liglere kiralık verilen bir oyuncuyken beklenmedik şekilde Mehmet Özdilek'in ortasahadaki rotasyon elemanlarından biri oldu.Burdan sonraki durağı ise muhtemelen yine 1.lig olacaktr..
İlhan Özbay: Yozgat'taki ilk yılları ve ardından Gaziantep'te geçirdiği ilk 1-2 sezon dışında kayda değer bir performansı bulunmuyor.Türk futbolunun sağ kanattaki İbrahim Üzülmez'i olur diye beklediğim bu isim kuvvet olarak kendini geliştiremediği için şu sırasalar Buca'da bile forma bulmakta sıkıntı çekiyor..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Portekiz' deki oynanan ve 1-2 kazandığımız maça baktığımızda ilk defa Raşit Çetiner'in 4'lü savunma ile ve önlerinde 3 adet savunma ağırlıklı ortasaha ile çıktığını görebiliryoruz.
O zamanlar Hamit savunma yapmakla pek işi olmayan daha çok 10 numara gibi oynayan bir oyuncuydu ve bu 3'lü orta hattın önünde görev yaptı. Onun önünde de dribling özelliği olan iki oyuncu Halil ve Sinan yer almıştı..




Football Fans Know Better 

İlk maçta oynamayan oyuncuları tek tek ele aldığımızda ise;

Recep Biler: Her zaman çok yetenekli olduğu ve Fenerbahçe kalesini bir kaptığında bir daha bırakmayacağı söyleniyordu.Genç yaşta forma şansı buldu fakat üzerinde oluşturulan baskıyı kaldıramayarak çok kötü maçlar çıkardı ve bir Beşiktaş maçı sonrası kaptırdığı formayı bir daha giyemedi. Karşıyaka,Hacettepe derken bu sezon başında Antep'e geldi.4 yediği bir kupa maçı haricinde de sahaya çıkamadı.Bundan sonraki durağı 1.lig olur muhtemelen.

Serkan Balcı: Gençlerbirliği orta sahasında motor gibi çalışan Serkan o dönemde Raşit Hoca tarafından sol kanatta kullanılıyordu.Daha sonra Fenerbahçe transferi ve orda da sağ bek olarak görev verilmesinden sonra kanat adamlığı damgasını bir türlü çıkaramadı üzerinden.Trabzon'a sağ bek oynamayağım diye gitti ama orda pozisyonunda pek bir değişiklik olmadı.Zaman zaman orta sahanın sağında da görev yapan Serkan ülkemizde hakettiği değeri bulamayan oyuncuların başında geliyor bana göre..

Hamit Altıntop: Schalke'de sağ bek oynatılrak savunma fonksiyonları gelişen Hamit Altıntop  son yıllarda yaşadığı sakatlıklar olmasa Bundesliga çok daha farklı hatırlanabilirdi..Bu sezon fazla forma bulamasa da umarım Türkiye'ye geri dönmez.

Halil Altıntop:Schalke 'de bu sezona kadar devamlı oynayıp iyi işler de yapan Halil'in Magath'la yıldızı pek barışmamış olacak ki bu sezonun ilk yarısında beklenen çok altında süre alabildi..
Ama ben Halil'in çabul pes edeceği inancında değilim.
Umarım Trükiye'ye gelme hatasına düşmez de kariyerinin en olgun dönemini yine Almanya'da geçirir..

Sinan Kaloğlu: Beşiktaş macerasına kendisi için çok erken yaşta atıldığından kendisini bir türlü geliştiremedi.
Son vuruşlardaki eksikliği her zaman onun en büyük belası oldu.
Diyarbakır ve Manisa'da kiralık oynamasından sonra Serdar Kurtuluş transferinde takasla bize geldi..
Fırtına gibi başladığı Bursaspor kariyerinde de inişli çıkışlı performanslarının yanına bir de uzun süreli sakatlıklar eklenince Bursa'da da
barınamadı ve çok önemli ve de doğru bir kararla Bochum'un yolunu tuttu.
Orda da yine sezona fırtına gibi girip milli takıma kadar yükseldi fakat yine sakatlıklar sonucu Sinan soluğu Vitesse'de almak zorunda kaldı.
Türkiye'ye gelip anadolu turnesi yapacağına neresi olursa olsun Avrupa'da futbol oynamak her zaman daha iyidir kanımca.

Yedekler:

Egemen Korkmaz: Büyük kaptan Egemen Korkmaz 19 yaşında girdiği Bursaspor'umuzun kapısından 100bin TL gibi bir para için kaptanı olduğu gemisini terkedip Karadeniz'in serin sularına yelken açtı..
Ben kesinlikle Giray'ı kesemeyeceğini düşünürken geçen yıl yaklaşık 30 maçta forma giydi.
Yatsın kalksın yanında oynayarak arkasını sürekli süpüren Song'a dua etsin.
Egemen'in cengaverliği dışında pek bir artısı yoktur aslında.Trabzon'un kıymetini bilmediği taktirde onun da sonu İsmail Güldüren'den pek farksız olmaz..

Sabri Sarıoğlu: İlk çıkışını 19 yaşındayken bize 25 metreden attığı golle yapan "Genç Sabri" o günden beri ilk defa kendisi geliştirme yolunda ilerleme kaydetti Rijkaard'ın elinde.Bu yaşta orta yapmayı öğrenmesi İbrahim Üzülmez'in 36 yaşında öğrendiği varsayıldığında iyi bir gelişme...
Sanırım Sabri daha uzun yıllar Galatasaray'da futbol oynayacak..

Mahmut Hanefi: Türk Roberto Carlos da hayal kırıklığı yaratan isimlerden.
Erken yaştaki Fenerbahçe transferinin ardından Gaziantep,Ordu,Sivas,Diyarbakır derken futboldan hayli uzak kaldı.
Azerbeycan'a gideceğini duymuştum ama son gelişmelerden haberim yok maalesef..






Ve Teknik Direktör Raşit Çetiner:
Milli takımı bıraktıktan sonra Bursasporumuzun başına geçerek bizi şampiyonluğa taşımasına rağmen..
Süperlig'e çıktıktan sonra daha sezonun ilk devresi bitmeden "sağlık sorunlarım var" diyerek görevi bıraktı..
Bizden sonra gittiği hiç bir takımda dikiş tutturamayan Raşit Çetiner şu sıralar takım çalıştırmıyor..

Hiç yorum yok: